Jippon

En föräldraförening kan ordna roliga jippon åt både barnen och/eller föräldrarna på daghemmet och på så vis sätta en guldkant på vardagen. Det kan handla om tillfällen att samla in pengar till annan verksamhet, eller använda pengar till något gemensamt roligt. Det kan också vara en nyttig grej, som att ordna en bokbytar dag.

Vissa tillställningar bli en tradition och ordnas årligen, medan andra är engångs tillställningar. Tänk på att början av hösten, jultiden och slutet av våren är ganska stressiga tider för många, så det kan vara bra att planera in jippon under lugnare perioder av läsåret.

Tipsa här om roliga jippon som ordnats på ert daghem.

Föräldraföreningarnas tips för barnen/familjerna:

Föreningen köper upp en familjeteater- eller bioföreställning och säljer biljetter till den.

Lotteri på t.ex. julfesten. Ifall varje grupp på daghemmet har egen julfest ordnas ett lotteri för varje grupp. Föräldrarna hämtar vinsterna, t.ex. bakverk och pepparkakshus är populära bland barnen. Lättaste sättet att ordna lotteriet är att skriva sitt namn på en lott-lapp för varje lott man köper. För varje lotterivinst dras en lapp ur "hatten". Pengarna kan ges direkt till gruppens personal som får köpa t.ex. spel eller pyssel material för dem.

Barnen i dagiset ritar teckningar med jultema. Teckningarna trycks upp som julkort och säljs. Annat alternativ är trycka upp en familjekalender med teckningar för månaderna.

Bytardag. Föräldrar hämtar kläder, leksaker, spel, böcker, sportartiklar (allt på en gång eller bara en specifik sak) till daghemmet till en bytareftermiddag då man får ge bort det man inte behöver och ta sådant som man behöver istället. Alternativt kan man låta daghemmet välja bland leksaker och spel först. Det som blir över kan skänkas till välgörenhet.

Vinterdagsjippo kan ordnas under en lördag eller söndag vid en pulkabacke, skidspår eller skridskoplan. Föräldraföreningen säljer korv, ärtsoppa, varm saft, kaffe, bulle osv. På hösten eller våren kan det vara t.ex. ett friidrottsjippo, eller en naturstig.

Kringresande hembygsdgårdar (t.ex. Hemböle) kan beställas till daghemmets närhet. Barnen får se och klappa djur som de kanske inte annars kommer i kontakt med. Föräldraföreningen kan sälja kaffe m.m. om tillfället ordnas efter dagisdagens slut.

Föräldraföreningarnas tips för föräldrarna och personalen:

Den traditionella ost och vin kvällen kan bytas ut till t.ex. chokladprovningskväll, glögg och pepparkaksprovning, eller något annat finurligt.