Tillbaka

Föräldrar får distansjobba i Borgåskola

För att göra föräldrarna mera delaktiga i barnens skolvardag ordnar Hem och Skola-föreningen vid Lyceiparkens skola i Borgå en möjlighet för föräldrar att distansjobba från skolan en dag.

Att mammor och pappor kan hänga med en dag på barnens lektioner är inte en ny idé i sig, men möjligheten att kunna jobba från skolan är nog ny. Det var den lokala Hem och skola-föreningens nya ordförande Paola Dadda som slängde fram idén senaste höst under skolans Hem och Skola-dag. Rektor Johannes Nygren var också på plats och tyckte om idén, så styrelsen tog tag i det och började planera.

– Vi kommer att erbjuda föräldrar möjlighet att delta i timmarna och samtidigt jobba på sina datorer. De kan också träffa andra arbetande föräldrar, lite som man annars också gör på kontorskollektiv, och så får de köpa kaffe från elevkaféet. De får också äta skolmat, mot en liten avgift. På det sättet ser de hur de egna barnen har det, säger Paola.

Att engagera föräldrarna ser Paola som den mest krävande uppgiften eftersom det kräver både engagemang och tid. Samtidigt vill hon få föräldrar att inse att det sist och slutligen inte tar så mycket tid som de tror.

Föreningen har också annat på gång, som en föräldraföreläsning med mentaltränaren och motivationsföreläsaren Christoph Treier, och i januari ordnade man en filmfrukost åt skolans sjunde- och åttondeklassare, vilket innebar kortfilm på stor duk, croissanter med sylt samt juice och te. Paola jobbar till vardags med evenemang och koncept, så hon visste i vilka trådar hon kunde dra.

– Vi sökte pengar från Aktia-stiftelsen. Jag kontaktade Tammerfors filmfestival och en vän som gör kortfilmer i England, så vi fick ett litet filmpaket för elever och lärare. Vi var några i styrelsen samt några andra föräldrar som ställde upp med att servera frukosten.

Varför är du själv med i Hem och Skola?

– Jag hade inte tänkt vara med, men det blev ändå så att jag ställde upp på mötet och nu är jag ordförande. Jag tycker jättemycket om att man kan utnyttja det man själv gillar att göra och är bra på, för att bidra till verksamheten.

Paola Dadda tycker dessutom att det är viktigt att engagera sig i samband med högstadiet, eftersom det är då som barn ofta upplever en tuffare tid i sin uppväxt.

– De är lite mer vilsna och säger att vi inte ska blanda oss i, men som jag ser det så är det nu de behöver vårt stöd.

Föräldrar till tonåringar har inte det så lätt själva heller, menar Paola. Hon har en tonåring i huset och två till på kommande, och det är en utmaning att veta hur man ska göra för att få ens barn att känna sig trygga utan att blanda sig i för mycket.

– Jag lyfter på hatten till lärare och personal som dagligen jobbar med våra tonåringar. Det måste vara en otroligt svår uppgift, men viktig! Därför tycker jag att det vi som föräldrar kan göra är att hjälpa dem och finnas  till hands. Jag är helt övertygad om att våra tonåringar uppskattar att vi bryr och engagerar oss.

Christian Bertell, text
Paola Dadda, bild

Tidningen Hem och Skola 1/2019