Gemenskap 2.0. Konferensen med stort K. Evenemanget som jag som nyanställd fick höra mycket om under höstens gång gick av stapeln på lördagen den 26 oktober.
Idén om en stor konferens framom de tidigare små regionala träffarna uppstod som ett resultat av den längtan vi kände efter att samlas och nätverka efter pandemiåren.
Efter att verksamhetsledare Micaela Romantschuk öppnat konferensen var det dags för dagens första keynote: Linnea Henriksson med temat Möjligheternas gemenskap.
Linnea presenterade och beskrev byråkrati och statistik på ett enkelt och lättsamt sätt. Hon tog också fasta på vikten av föreningsverksamheten i civilsamhället samt det sociala kapitalet. Presentationen ledde till många intressanta diskussioner efteråt då det nalkades lunch.
Efter lunchen var det dags för keynote två: Paragrafer i praktiken av Malin Eriksson. Malin gav en uttömmande presentation om Regionförvaltningsverket och vilka tjänster de erbjuder och står bakom. Vi fick också lära oss om rättsskyddsprocesser inom småbarnspedagogiken och skolan och så fick vi en insyn i vilka förändringar som kommer att ske inom RFV.
Följande programpunkt var verkstadspassen. Det fanns totalt fyra pass som man kunde välja och vraka bland och samtliga hölls två gånger efter varandra.
Passen som ordnades var Att kittla till läsning med Tobias Larsson, Sätt fart på föreningen med Jocke Enegren och Christian Joffs, Orka vara aktiv med Carina Pitkänen samt Kraften i entusiasmen med Sara-Maria Pirhonen.
Efter verkstadspassen var det dags för dagens sista keynote som framfördes av Magnus Londen under rubriken Det nakna föräldraskapet. Magnus inspirerade deltagarna med sin diskussion med hänvisningar till hans privatliv och hur mycket en enda engagerad individ kan åstadkomma med rätt stöd runt omkring sig.
Konferensen ordnades i Puistotorni i Tammerfors, en byggnad vars historia sträcker sig så långt bak i tiden som till år 1900. Puistotorni var det första medborgarhuset i landet som byggdes i sten, ett tecken på att folket hade en stark framtidstro och vågade satsa på sina drömmar.
Under konferensdagen kände även jag en stark framtidstro. För också om både stat och kommun sparar och skär ner på utbildning, sociala tjänster och bidragen till tredje sektorn minskar markant så såg jag en fin skara motiverade, engagerade och entusiastiska människor.
Det var människor som vill göra allt i sin makt och satsar sin fritid på att barnen ska få en så gynnsam skolgång som möjligt. En skolgång där gemenskapen är precis lika viktig som innehållet i läroplanen. Tillsammans för barnen.
Lina Laine
Lina är sakkunnig inom föreningsverksamhet på Förbundet Hem och Skola
Du når henne på lina.laine@hemochskola.fi