Temahelhet: Om ditt barn inte vill gå till skolan  

Den här helheten ger dig som är förälder information, stöd och rekommendationer om barns skolfrånvaro. Som förälder behöver du inte vara ensam när du upplever utmaningar, många familjer kämpar tyvärr med skolfrånvaro.  

Materialet har producerats av projektgruppen Redskap för närvaroteam med gruppmedlemmarna Kiti Lindén, Patrik Söderberg och Katarina Alanko. Projektet har finansiellt stöttats av Svenska Folkskolans Vänner och i samarbete med Åbo Akademi och Turun Yliopisto. Läs mer om projektet här: Årets SFV Start!-vinnare fångar upp problematisk skolfrånvaro.


Skolfrånvaro i ett nötskal

• Med termen skolfrånvaro syftar vi på en situation där ett barn inte deltar i undervisningen i skolan. Det omfattar både lovlig och olovlig frånvaro. Frånvaron utvecklas ofta gradvis. 

• Med oregelbunden skolgång syftar vi på de första tecken på problemen med att komma till skolan och vistas i skolan, vilket kan leda till problematisk frånvaro om utvecklingen fortsätter. 

• När vi pratar om problematisk skolfrånvaro syftar vi på en situation där ett barn samlat på sig såpass mycket lovlig eller olovlig frånvaro att det äventyrar barnets välbefinnande, inlärning och skolgång.

• Det är svårt att fastställa en exakt gräns för när frånvaron blir problematisk, eftersom problematiken inte beror på frånvarons längd, utan i första hand på frånvarons inverkan på barnets lärande, välbefinnande och funktionsförmåga.

Skolan är en viktig utvecklingsmiljö för barn, både vad gäller inlärningen och den sociala utvecklingen. I skolan lär de sig färdigheter som är viktiga för senare utbildning och arbetsliv, att umgås med andra, lösa konflikter med mera. En problematisk skolfrånvaro kan äventyra den här utvecklingen.   

Det är viktigt att du är uppmärksam om ditt barn får problem att gå till skolan. Kontakta skolan så snabbt som möjligt och be om hjälp. Oftast syns problemen först i hemmet innan de syns i skolan. 

Ju större frånvaron blir och ju längre den fortsätter, desto svårare är det att återvända till skolan. Därför är det tidiga ingripandet viktigt.

Kom ihåg: Också om frånvaron har pågått en tid så finns det ändå alltid hopp och möjligheter att hjälpa ditt barn!

Två andra resurser

Vi på Förbundet Hem och Skola vill också passa på och tipsa dig som är intresserad av temat Problematisk skolfrånvaro om två andra projekt. De projekten har ingen koppling till projektgruppen Redskap för närvaroteam och den temahelhet som presenteras på de här sidorna, men ger dig säkert ett mervärde:

  1. Unga Teaterns samarbete med författaren Matilda Gyllenberg
  2. Ubildningsstyrelsens material om skolfrånvaro och skolengagemang