Nora_Grotenfelt
Tillbaka

Att förvränga PISA-resultat spelar rasisterna i händerna 

De senaste PISA-resultaten har gett upphov till en oroande debatt. Bland annat finansminister Riikka Purra försöker lägga ansvaret för sämre prestationer på individen, särskilt barn med invandrarbakgrund. 

– Det här är både en felaktig tolkning och en farlig retorik som underblåser rasismen i vårt samhälle, säger Nora Grotenfelt som är ordförande för Förbundet Hem och Skola. Hon fortsätter: 

– Fakta är att resultaten sjunkit för alla elever, oavsett deras bakgrund. 

Nora Grotenfelt påpekar att problemet inte ligger hos barnen utan i utbildningssystemets och samhällets förmåga att ge alla elever verktygen de behöver för att lyckas. 

– Språkkunskaper, som naturligtvis tar tid att utveckla, och socioekonomiska faktorer spelar en avgörande roll. I stället för att skuldbelägga behöver vi fokusera på konkreta lösningar som minskar segregationen och stärker språkundervisningen. Målet måste vara att ge ett bättre stöd till alla barn, oavsett deras bakgrund. 

Förbundet Hem och Skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk understryker vikten av evidensbaserade åtgärder. 

– Vi uppmanar politiker och beslutsfattare att inte sprida missvisande tolkningar av forskningen, utan i stället arbeta för inkluderande och hållbara lösningar. 

Micaela Romantschuk föreslår tre konkreta steg framåt: 

  1. Ett närmare samarbete mellan skolan och föräldrar, särskilt föräldrar med invandrarbakgrund. Samarbetet är avgörande för barns framgång. 
  1. Inkludera föräldraföreningar i samarbetet. Föreningarna spelar en viktig roll i att främja integration och stärka gemenskapen i skolan. 
  1. Inkludera ett normkritiskt perspektiv i samarbetet mellan skolan och föräldrar. Bara genom att ifrågasätta utbredda fördomar är det möjligt att arbeta tillsammans för en mer inkluderande framtid. 

– Det är vårt gemensamma ansvar att skapa ett system där alla barn kan utvecklas och nå sin fulla potential, säger Romantschuk.