För att ditt barn ska trivas och må bra i skolan behövs det en förälder som visar intresse och engagemang. Det finns forskning som visar att när föräldrar intresserar sig för barnets skolgång trivs det bättre i skolan och har därmed lättare att lära sig. Vi vet att det inte alltid är enkelt, så här kommer några tips som kan inspirera och stötta dig i vardagen.
Att vara förälder till ett skolbarn är både roligt och givande men kan också vara tungt. Här har vi samlat tio tips som kan hjälpa dig i vardagen.
Försök skapa en sömnrutin som passar ert liv. Ett barn i lågstadiet behöver ofta sova runt 10 timmar per natt, medan ett barn i högstadiet kan behöva 9 timmar. Behovet är individuellt, så hitta vad som fungerar bäst för er.
Fråga hur dagen har varit och vad barnet tyckte var intressant eller roligt. Om det ibland känns svårt att få igång samtal, kan du prova att ställa mer specifika frågor som: ”Vad gjorde ni på rasten?” eller ”Vad var det bästa som hände idag?”. Försök inte att klaga på skolan framför barnet.
Att stötta med läxorna handlar inte alltid om att ha alla svar, utan om att visa intresse. Hjälp barnet att skapa rutiner som fungerar, och om ni kör fast är det okej att be om hjälp från skolan.
Läsning är en viktig nyckel till lärande. Ni kan läsa tillsammans, lyssna på ljudböcker eller välja en bok som intresserar både dig och ditt barn. Försök göra det till en mysig stund utan krav. Läs gärna högt för ditt barn. Böcker stimulerar fantasin, utvecklar empatin och ger upplevelser. Låna böcker på biblioteket. Föregå med gott exempel genom att läsa själv.
Visa att du bryr dig om vad barnet gör på fritiden, oavsett om det handlar om sport, musik eller att bygga LEGO. Du behöver inte vara expert, utan bara att du visar intresse betyder mycket.
Små stunder tillsammans kan ha stor betydelse. Det kan vara allt från att spela ett spel till att laga mat ihop. Sådana aktiviteter stärker barnets självförtroende och sociala färdigheter.
Prata om barnets drömmar och mål. Genom att lyssna och uppmuntra kan du hjälpa barnet att känna sig hoppfullt inför framtiden.
Försök delta i föräldramöten och utvecklingssamtal om det är möjligt. Det ger en bra överblick över vad som händer i skolan och kan hjälpa dig att stötta barnet hemma.
Om du har möjlighet, besök skolan för att få en inblick i barnets vardag. Det kan ge dig en bättre förståelse för barnets upplevelser och gör det lättare att prata om skolan hemma.
Om det känns möjligt, bidra till aktiviteter som skapar gemenskap i klassen. Små insatser kan göra stor skillnad för alla. Föräldrar kan bidra till att skapa en skola där alla trivs och mår bra. Du kan till exempel vara med och ordna gemensamma aktiviteter för ditt barns klass eller engagera dig i skolans föräldraförening.
Kom ihåg: Det finns inga perfekta föräldrar, och det är okej att göra så gott man kan. Små steg kan få stora effekter på ditt barns skolupplevelse och välmående.
Du hittar podden “Resonemangeln” på Soundcloud, Apple Podcaster, Spotify och där poddar finns.
Poddavsnitt som passar föräldrar med yngre barn:
Digitaliserar vi bort barnens koncentration?
Hur ser rasismen ut i skolan?
Hur ger man barn och unga hopp?
Ska man handarbeta på skoltid?
Tar mobbningen aldrig slut?