Så fungerar Peppåpraten

Så fungerar Peppåpraten

Peppåpraten är ett koncept från Förbundet Hem och Skola som skapar en avslappnad mötesplats för föräldrar att utbyta tankar och erfarenheter kring skol- och familjelivet. Syftet är att stärka gemenskapen och ge föräldrar möjlighet att känna stöd och delaktighet. Peppåpraten riktar sig till alla föräldrar med barn i skolan, oavsett erfarenhet.

En Peppåpratträff är enkel att ordna

Ni bestämmer själva ramarna för träffen. En Peppåpratträff kan arrangeras var som helst – i skolans lokaler, på ett café eller hemma hos någon deltagare. För en givande diskussion är det dock viktigt att välja en lugn och trygg miljö.

När det gäller tidpunkt kan både morgon och kväll fungera. Det bästa är att testa olika alternativ och anpassa er efter deltagarnas möjligheter för att nå ut till så många som möjligt.

Vad ska Peppåpratarna prata om?

Att samtala fritt om föräldraskap kan vara givande, men många uppskattar en viss struktur. Här är två enkla metoder för att välja diskussionsämnen:

  1. Ett förbestämt diskussionsämne Om ett specifikt ämne är aktuellt kan det sätta tonen för samtalet. Till exempel, om det nyligen har diskuterats i media att lärare larmar om trötta elever, kan ämnet vara: Hur får vi barnen tidigare i säng? En enkel introduktion av diskussionsledaren, som sammanfattar huvudpoängerna i en relevant nyhetsartikel, kan ge en bra start på samtalet.
  2. Deltagarstyrda diskussionsteman En annan metod är att låta deltagarna bestämma samtalsämnet vid varje träff. Det kan göras genom att alla skriver tre förslag på klisterlappar, som sedan sätts upp på en vägg. Därefter kan ni gruppera och prioritera de ämnen som flest vill diskutera. Ämnen som inte hinns med kan sparas till nästa träff.

Flexibilitet och anpassning

Peppåpraten är ett flexibelt koncept som ni kan anpassa efter era behov. Testa olika upplägg och se vad som fungerar bäst för just er grupp. Har ni frågor eller behöver stöd? Tveka inte att kontakta Förbundet Hem och Skola – vi hjälper gärna till!