6.8 Pressmedd. Tala om sexuella trakasserier

Hem och Skola presenterar nytt material för föräldrar:

TALA MED DITT BARN – om sexuella trakasserier

PRESSMEDDELANDE 6.8 2018

Hem och Skola har skapat ett material som stöder föräldrar att tillsammans med sina barn diskutera den svåra frågan om sexuella trakasserier. – Det är dags att bryta tystnadskulturen som råder och det är vi föräldrar som skall våga tala om även jobbiga teman som våld, kön och sexualitet med våra barn, säger förbundsordförande Anders Adlercreutz.

Som ett led i diskussionen kring #metoo och #dammenbrister har Förbundet Hem och Skola inlett ett samarbete med likabehandlingskonsult Malin Gustavsson från Ekvalita. Satsningen stöds ekonomiskt av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Vid skolstarten erbjuder vi skolors rektorer möjlighet att göra en beställning av det tryckta materialet ”Tala med ditt barn – om sexuella trakasserier” för att delas ut till elevernas föräldrar. Materialet levereras i tryckt form i september, men man kan redan sprida länken till materialet till föräldrarna t.ex. via skolans webbplats eller den elektroniska kommunikationskanalen. Föräldraföreningar som är medlemmar i Förbundet Hem och Skola erbjuds möjlighet att boka in en föräldrakväll med temat sexuella trakasserier med experter från Ekvalita. Vi på Hem och Skola tror att gruppens stöd som uppstår under en lyckad föräldrakväll kan ge den enskilda föräldern mod att ta upp frågorna kring köksbordet därhemma. – Att ta sexuella trakasserier till tals med sina barn är varje förälders skyldighet, säger förbundets ordförande Anders Adlercreutz.

Malin Gustavsson som skrivit materialet lyfter fram begreppen kring sexualitet och könsnormer. – Vad är sexuella trakasserier? Hur skall man som förälder bemöta det om det framkommer att ens barn varit offer eller förövare? Det centrala och genomgående budskapet är att man som förälder är ett viktigt stöd för sitt barn då barnet att bygger upp en trygghet i sin kropp och sexualitet.

Länk till materialet:

Mera information ger:

Förbundet Hem och Skolas ordförande Anders Adlercreutz tfn 0440-981221 och

verksamhetsledare Micaela Romantschuk tfn 050-336 20 16

Ekvalita, likabehandlingskonsult Malin Gustavsson. E-post: malin.gustavsson@ekvalita.fi tfn 045-128 9858